In 6 stappen uw huis verkopen

Rijtjeshuis in Enschede

In 6 stappen uw huis verkopen

Als u van plan bent om uw huis te verkopen, dan zijn er veel zaken waar u rekening mee moet houden. Het is belangrijk om de juiste stappen te zetten om ervoor te zorgen dat u goed inzicht krijgt in de kosten. Ook voorkomt u met dit stappenplan addertjes onder het gras. Zo kunt u uw huis succesvol verkopen.

In deze 6 stappen leggen wij uit waar u op moet letten bij het verkopen van uw huis.

Stap 1: Vergelijken van verkoopmakelaars

Het is verstandig om een verkoopmakelaar in te schakelen om u te helpen bij de verkoop van uw huis. Een verkoopmakelaar kan u helpen bij het inplannen van bezichtigingen. Daarnaast heeft een verkoopmakelaar kennis van de markt waardoor hij goed kan  onderhandelingen over de prijs.

De kosten van makelaars kunnen echter sterk verschillen. Daarom is het belangrijk om verschillende verkoopmakelaars in uw regio te vergelijken om de beste keuze te maken.

Stap 2: Zorg dat uw huis klaar is voor de verkoop

Over het algemeen zijn kopers op zoek naar een huis waar zij direct in kunnen. Het is daarom belangrijk om uw huis zo goed mogelijk in de markt te brengen door deze verkoopklaar te maken. Zo heeft u een streepje voor bij de bezichtigingen.

We raden daarom ook aan om oude meubels te vervangen door nieuwe meubels. Ook raden we aan om het huis van te voren grondig schoon te maken en te onderhouden. Dit zorgt voor een aantrekkelijk uiterlijk van het huis.

Stap 3: Stem de vraagprijs af

Dit is een van de belangrijkste fases in het stappenplan. De verkeerde prijs zorgt er vaak voor dat een huis niet wordt verkocht. Het is daarom van belang om een waardebepaling van de woning te doen door een verkoopmakelaar. Op basis van die waardebepaling kan kunt u een marktconforme prijs bepalen.

Stap 4: Bezichtigingen door de makelaar

Nu uw huis op de markt staat is het tijd om het huis te laten bezichtigen. De makelaar heeft kennis van de markt en ervaring met bezichtigingen in uw regio. Daarnaast kan een makelaar goed onderhandelen met de kopers.

Een makelaar ontzorgt u ook van alle zaken over het verkopen van uw woning. Hij houdt u op de hoogte over de ontwikkelingen zodat u zich kan richten op andere belangrijke zaken.

Stap 5: Het koopcontract ondertekenen

Het koopcontract wordt ondertekend wanneer er een overeenstemming is bereikt tussen koper en de verkopende partij. De verkoopmakelaar begeleid u niet alleen bij dit proces, ook zorgt de verkoopmakelaar dat de voorwaarden in het contract correct zijn.

Het kan bijvoorbeeld verstandig zijn om een waarborgsom op te nemen in het contract. Zo ontvangt u 10% van de verkoopsom wanneer de verkoop niet doorgaat.

Stap 6: Overdracht regelen

Als uw huis succesvol verkocht is, is het tijd voor de laatste stap van het stappenplan: het regelen van de overdracht. U zorgt ervoor dat de woning wordt opgeleverd zoals afgesproken in het koopcontract. Vervolgens wordt de verkoop bij de notaris officieel bekrachtigd door middel van de overdracht.

Wilt u aan de slag gaan en uw huis verkopen? Begin dan nu met de eerste stap van dit stappenplan en vergelijk diverse verkoopmakelaars met elkaar. Vul uw gegevens en voorkeuren in en ontvang vrijblijvend meerdere offertes van de beste makelaars bij u in de regio. Zo profiteert u van gratis verkoopadvies en een gratis waardebepaling van uw woning en kunt u uw huis snel en efficiënt verkopen.